Spiegelen tijdens coaching

Spiegelen is een veelgebruikte term bij het werken met de hond.

Maar wat betekent het nu eigenlijk en wat kun je ermee? 

Stel je even voor, je loopt met je hond aan de riem in de ene hand, en in de andere je mobieltje. Je ontvangt een berichtje en kijkt gewillig wie er zo belangrijk is. Je raakt afgeleid door wat er in het berichtje staat, tot je bruut en onverwacht uit evenwicht wordt getrokken door je hond, die met alle snelheid een stel witte boterhammen naar binnen werkt. Je ziet het gebeuren maar bent te laat. Toch doe je in een poging je best om je hond naar je toe te lokken, je steekt je vingers in zijn bek vol schuimig kwijl,...maar tevergeefs. Met een enorm lik met zijn tong over zijn lippen bevestigt je hond dat hij genoten heeft van zijn gratis middagsnack. Je baalt, moppert nog op je hond ook, en beseft snel daarna dat jijzelf degene bent die niet oplette tijdens de wandeling, dat jij dit had kunnen voorkomen als je jouw telefoon in je zak had gelaten, dat jij vanavond een extra rondje door de regen mag met je hond, die ongetwijfeld wat extra druk zal voelen. Happy days!  Voel je 'm, die spiegel?

Bij spiegelen tijdens coaching wordt gebruik gemaakt het natuurlijke gedrag van de hond. Een voorbeeld. Je krijgt de opdracht om een stukje te wandelen met de hond, aan de riem. Na een paar stappen valt de hond zijn aandacht op een ritselend geluid. De hond blijft staan, geen beweging meer in te krijgen. Da's jammer, want je had net de opdracht gekregen om samen een stukje te gaan lopen met de hond. Tjsa, wat doe je dan? Hoe ga je om met de weerstand van de hond? Hoe zorg je ervoor dat je de aandacht van de hond weer weet te krijgen zodat je verder kunt? Waar ligt jouw grens? 
De coach stelt vervolgens verdiepende vragen over wat de hond jou laat zien en wat dit met je doet. Immers, door het samenwerken met de hond worden patronen en strategieën van jezelf zichtbaar. Want de manier waarop jij omgaat met situaties die zich voordoen, in dit geval met de hond, zegt veel over hoe jij in het dagelijks leven omgaat met belemmeringen, obstakels, uitdagingen of persoonlijk leiderschap. De hond helpt jou als het ware, door wat hij doet of laat zien in zijn gedrag, inzicht te krijgen in jezelf. Deze ervaringen en verkregen vaardigheden helpen jou te groeien in je ontwikkeling. 

Wil je dit zelf ook eens beleven? Bezoek dan onze website, informeer naar een spiegelwandeling in de natuur en ervaar tijdens één wandeling wat jij van honden leren kan. Dit kan zowel met coach-hond Levy als met je eigen hond. 

Groetjes van Angelique

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.