Hoe werkt dat eigenlijk bij "coaching met honden"?

Coaching met inzet van honden is een specialistisch vakgebied binnen het werkveld van dierondersteunende interventies, ook bekend als Animal Assisted Interventions (AAI). De hond is bedoeld om het coachproces te ondersteunen en hij heeft een positieve werking tijdens dit proces.

Maar hoe werkt dat nu precies?

Tijdens de coachsessies kan de hond verschillende rollen hebben. Helpen om te ontdekken hoe iemand zich voelt, als ondersteuner dienen bij het maken van contact of als motivator aanwezig zijn voor het oefenen met de hond wat je lastig vindt.

Het geeft de coach inzichten in patronen van de coachee, hoe hij of zij reageert op de hond, of diens lichaamstaal overeenkomt met er gezegd wordt. Door gerichte vragen te stellen aan de coachee, aan de hand van de interactie tussen de coachee en de hond, ontstaat zelfinzicht en nog veel meer. Door ervaringsgericht te werken in samenwerking met de hond als co-coach, kom je gemakkelijker tot de kern.

Een voorbeeld uit de praktijk...

Tijdens een wandeling vroeg ik Manu* een stukje te gaan wandelen met coachhond Levy. Hij mocht dit doen op de manier waarop hij dat graag wilde. Verder vroeg ik hem niets. 

Ik zie tijdens het wandelen dat Levy ondertussen lekker aan het snuffelen is in het gras, dan eens afgeleid raakt door een vlinder, lekker bezig is met zijn eigen ding en verder een heel relaxte indruk maakt. Wat ik zie geeft mij informatie over het contact op dat moment tussen de hond en Manu. Namelijk dat de hond doet wat hij leuk vindt, snuffelen, en Manu in stilte de hond volgt in wat hij wil en ook doet. 

Ik vroeg Manu hoe hij het wandelen met Levy ervaren heeft. Hij vertelde 'dat ie het wel leuk' vond, maar dat het niet echt een wandeling was. Daar wilde ik meer van weten, en hoe die wandeling er dan wel zou moeten uitzien.
Manu zei dat hij teveel stilstond en niet echt samen met de hond gelopen heeft. Ook wist hij even niet meer hoe hij de hond mee kon laten lopen met hem.

Toen ik hem vroeg of hij het gevoel van  'stilstaan ' en  'het niet meer weten' herkende in zijn dagelijks leven, deelde Manu openhartig dat hij het vaak moeilijk vindt om te doen wat hij graag wil en dat het steeds niet lukt. Dat dit onzekerheid geeft over of hij het wel echt kan en dat hij daardoor vaak dichtslaat. 

En nu?

Manu wilde wel graag in contact met Levy komen, en was dat eigenlijk ook, maar Levy had zijn voorwaarden aan het contact gesteld, namelijk samen lekker snuffelen en vlinders spotten; veel stilstaan en Manu had gewillig geaccordeerd; Levy voelde immers geen weerstand. Terwijl Manu wél een stukje wilde wandelen, zonder al die afleiding en stilstaan. 

 

Na antwoord op twee oplossingsgerichte vragen 'Hoe zou een fijne wandeling er voor jou uitzien én hoe ga je dat doen?', liep Manu met Levy van me af, in contact, zoals Manu dat graag wilde. 

Aan het einde van de coachsessie vroeg ik Manu: 'Hoe kun je de vaardigheden die je nu, vandaag, geleerd hebt gaan gebruiken in je dagelijks leven?

 

Ontdek zelf ook eens wat jij van honden leren kan! 

 

Groetjes van Angelique 

 

* Manu is niet zijn echte naam

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.