Hoe een hond jouw leermeester kan zijn

Graag inspireren we jou over hoe wij ons als procesbegeleiders laten inspireren door de hond als co-collega. 

Non-verbale communicatie

Honden communiceren voornamelijk non-verbaal, en ze zijn zeer gevoelig voor verandering in lichaamstaal, emoties en energie van mensen. Tijdens een sessie met ondersteuning van de hond, kunnen zijn reacties dienen als een spiegel voor de mens, waarbij men zich bewust wordt van diens non-verbale signalen en hoe deze van invloed zijn op anderen.

Empathie en emotionele respons

Honden vertonen 'affectieve empathie' richting de mens. Ze reageren op stemmingsverandering en bieden steun en troost. Dit kan een therapeutisch effect hebben en de mens helpen om emotionele uitdagingen te verkennen.

Probleemoplossend vermogen

Honden stellen mensen in staat om interacties te oefenen en uitdagingen aan te gaan in een veilige omgeving. De hond kan fungeren als een niet-oordelende partner in het leerproces, waardoor de mens de kans krijgt om verschillende aanpakken te verkennen, te experimenteren en nieuwe strategieën uit te proberen.

Mindfulness en aanwezigheid

Honden leven in het moment en kunnen de mens helpen om meer bewustzijn en aanwezigheid te ervaren. Door met de hond bezig te zijn en zich te richten op de interactie, kan de mens zich meer ontspannen, concentreren en in het hier en nu zijn.

 

de hond als co-coach